Bible

 

Daniel 5

Finnish: Pyhä Raamattu (1933/1938)         

Studovat vnitřní smysl

← Předchozí   Další →

1 Kuningas Belsassar laittoi suuret pidot tuhannelle ylimyksellensä, ja hän joi viiniä näiden tuhannen edessä.

2 Kun viini oli makeimmillaan, käski Belsassar tuoda ne kulta-ja hopea-astiat, jotka hänen isänsä Nebukadnessar oli ottanut Jerusalemin temppelistä, että kuningas ja hänen ylimyksensä, hänen puolisonsa ja sivuvaimonsa joisivat niistä.

3 Silloin tuotiin ne kulta-astiat, jotka oli otettu temppelistä, Jumalan huoneesta, Jerusalemista, ja niistä joivat kuningas ja hänen ylimyksensä, hänen puolisonsa ja sivuvaimonsa.

4 He joivat viiniä ja ylistivät kultaisia ja hopeisia, vaskisia, rautaisia, puisia ja kivisiä jumalia.

5 Sillä hetkellä ilmestyivät ihmiskäden sormet ja kirjoittivat kuninkaan palatsin kalkitulle seinälle, vastapäätä lampunjalkaa, ja kuningas näki käden, joka kirjoitti.

6 Silloin kuninkaan kasvot kalpenivat, ja hänen ajatuksensa peljästyttivät hänet; hänen lanteittensa nivelet herposivat, ja hänen polvensa tutisivat.

7 Kuningas huusi kovalla äänellä ja käski tuoda noidat, kaldealaiset ja tähtienselittäjät. Kuningas lausui ja sanoi Baabelin tietäjille: "Kuka ikinä voi lukea tämän kirjoituksen ja ilmoittaa minulle sen selityksen, hänet puetaan purppuraan, ja hänen kaulaansa pannaan kultakäädyt, ja hän on oleva yksi valtakunnan kolmesta valtamiehestä".

8 Silloin tulivat kaikki kuninkaan viisaat, mutta he eivät voineet lukea kirjoitusta eivätkä ilmoittaa kuninkaalle sen selitystä.

9 Kuningas Belsassar peljästyi silloin suuresti, ja hänen kasvonsa kalpenivat, ja hänen ylimyksensä tyrmistyivät.

10 Kuninkaan äiti tuli kuninkaan ja hänen ylimystensä puheen tähden pitohuoneeseen. Kuninkaan äiti lausui ja sanoi: "Eläköön kuningas iankaikkisesti! Älkööt sinun ajatuksesi peljättäkö sinua, älköötkä kasvosi kalvetko.

11 Sinun valtakunnassasi on mies, jossa on pyhien jumalien henki ja jolla sinun isäsi päivinä havaittiin olevan valistus ja ymmärrys ynnä viisaus, samankaltainen kuin jumalien; hänet asetti isäsi, kuningas Nebukadnessar, tietäjäin, noitien, kaldealaisten ja tähtienselittäjäin päämieheksi-sinun isäsi, kuningas-

12 sentähden, että erinomainen henki ja tieto ynnä myös taito selittää unia, arvata arvoituksia ja ratkaista ongelmia havaittiin juuri hänessä, Danielissa, jolle kuningas oli antanut nimen Beltsassar. Kutsuttakoon nyt Daniel, niin hän ilmoittaa selityksen."

13 Silloin Daniel tuotiin kuninkaan eteen. Kuningas lausui ja sanoi Danielille: "Oletko sinä Daniel, joka on niitä juutalaisia pakkosiirtolaisia, mitkä minun isäni, kuningas, on tuonut Juudasta?

14 Minä olen kuullut sinusta, että sinussa on jumalien henki ja että sinussa on havaittu valistus, taito ja erinomainen viisaus.

15 Ja nyt tuotiin minun eteeni viisaat ja noidat lukemaan tätä kirjoitusta ja ilmoittamaan minulle sen selitys, mutta he eivät voineet sen selitystä ilmoittaa.

16 Mutta sinun minä olen kuullut voivan antaa selityksiä ja ratkaista ongelmia. Nyt siis, jos voit lukea kirjoituksen ja ilmoittaa minulle sen selityksen, niin sinut puetaan purppuraan, ja kultakäädyt pannaan sinun kaulaasi, ja sinä olet oleva yksi valtakunnan kolmesta valtamiehestä."

17 Silloin Daniel vastasi ja sanoi kuninkaalle: "Lahjasi pidä itse, ja antimesi anna toiselle. Mutta kirjoituksen minä luen kuninkaalle ja ilmoitan hänelle sen selityksen.

18 Sinä kuningas! Korkein Jumala antoi sinun isällesi Nebukadnessarille kuninkuuden, voiman, kunnian ja valtasuuruuden.

19 Ja sen voiman tähden, jonka hän oli hänelle antanut, vapisivat kaikki kansat, kansakunnat ja kielet ja pelkäsivät hänen edessään. Hän tappoi, kenen hän tahtoi, hän jätti henkiin, kenen hän tahtoi, hän ylensi, kenen hän tahtoi, hän alensi, kenen hän tahtoi.

20 Mutta kun hänen sydämensä paisui ja hänen henkensä kävi korskeaksi ja ylpeäksi, syöstiin hänet kuninkaalliselta valtaistuimeltansa, ja hänen kunniansa otettiin häneltä pois.

21 Hänet ajettiin pois ihmisten seasta, ja hänen sydämensä tuli eläinten sydämen kaltaiseksi; hänen asuntonsa oli villiaasien parissa, ja hän joutui syömään ruohoa niinkuin raavaat; hänen ruumiinsa kastui taivaan kasteesta, kunnes hän tuli tuntemaan, että korkein Jumala hallitsee ihmisten valtakuntaa ja asettaa sen päämieheksi, kenen hän tahtoo.

22 Mutta sinä, hänen poikansa Belsassar, et ole nöyryyttänyt sydäntäsi, vaikka tämän kaiken tiesit;

23 vaan sinä olet korottanut itsesi taivaan Herraa vastaan: hänen huoneensa astiat on tuotu sinun eteesi, ja sinä ja sinun ylimyksesi, sinun puolisosi ja sivuvaimosi olette juoneet niistä viiniä, ja sinä olet ylistänyt hopeisia ja kultaisia, vaskisia, rautaisia, puisia ja kivisiä jumalia, jotka eivät näe, eivät kuule eivätkä mitään tiedä. Mutta sitä Jumalaa, jonka kädessä on sinun henkesi ja kaikki sinun tiesi, sinä et ole kunnioittanut.

24 Sentähden on tämä käsi lähetetty hänen tyköänsä ja tämä kirjoitus kirjoitettu.

25 Ja tämä on kirjoitus, joka on tuonne kirjoitettu: 'Mene, mene, tekel, ufarsin'.

26 Ja tämä on sen selitys: mene merkitsee: Jumala on laskenut sinun valtakuntasi luvun ja on tehnyt siitä lopun.

27 Tekel: sinut on vaa'alla punnittu ja köykäiseksi havaittu.

28 Peres: sinun valtakuntasi on pirstottu ja annettu meedialaisille ja persialaisille."

29 Silloin Belsassar antoi käskyn, että Daniel oli puettava purppuraan ja kultakäädyt pantava hänen kaulaansa ja julistettava, että hän oli oleva yksi valtakunnan kolmesta valtamiehestä.

30 Samana yönä tapettiin Belsassar, kaldealaisten kuningas,

31 ja Daarejaves, meedialainen, sai haltuunsa valtakunnan ollessaan noin kuudenkymmenen kahden vuoden ikäinen.

← Předchozí   Další →

   Studovat vnitřní smysl

The Feast of Belshazzar      

By Rev. Dr. Andrew T. Dibb

Belshazzar's Feast, by Rembrandt, showing the handwriting on the wall

This chapter begins with Belshazzar's feast for his friends. Belshazzar is presented in this chapter as the son of Nebuchadnezzar, king of Babylon. His name tells us something about him, for Belshazzar in the original Chaldean language means 'Bel Protect the King.' 'Bel' was a Babylonian god, so this name is about the relationship of the kingly, or ruling loves in a person, and the love of selfishness and dominion from that described by the god of the Babylonians.

Belshazzar has a similar spiritual relationship to Nebuchadnezzar as the Lord Jesus Christ had to the Father. In the case of the Lord, His human set forth the Divine, making it present for all people to see. In the case of Belshazzar, he set forth the love of selfishness, Nebuchadnezzar, for all the world to see. Belshazzar represents the external manifestation of the deepest feelings of selfishness, translated first into thoughts, then actions.

The story of Daniel is about the power of truth changing us from being self-centered to being regenerated. Each person has a Nebuchadnezzar side, and also a Daniel side. In previous chapters, we see Daniel's impact on Nebuchadnezzar. So truth impacts our lives. When we begin the process of change, we follow the order given in chapters two, three, four, and five. Truth is first an intellectual idea which, in time, affects our will. To change, we must be willing to undergo the temptations described in chapter four, but for this to happen, we need to judge our behavior. This is the feast, where actions are judged and those incompatible with conscience are cast out.

Belshazzar commanded the vessels brought so that the guests could drink from them. To drink wine from them means drawing teachings from the Word that one needs to live properly (Apocalypse Explained 376). Before our minds are clear of selfishness, we may go to the Word for guidance. But we are not looking to be lead to the good of life, but to support the selfishness within. This is not unusual with people first introduced to the truths of the Word: as they learn, they may find that the teachings seem to support some of their attitudes, rather than undermine faults. We can see this in Belshazzar's use of the vessels: he did not treat them with respect, but profaned them. Sharing the vessels with his lords, his wives, and concubines shows the various thoughts and affections still tied to selfishness which guided him.

As the king and his guests drank from the holy vessels, they showed their true allegiance: they worshiped gods of gold, silver, brass, iron, wood, and stone, compounding their profanation. Profanation is when the sacred and profane are brought together. One cannot believe the Word is holy, and mock it at the same time. No one can serve two masters (Matthew 6:24).

For a complete explanation of the different materials of the profane idols, see the explanation of the statue from Nebuchadnezzar's dream in Daniel 2. The differences between the two rests in materials of the legs and feet, but in the internal sense, these differences disappear.

Amid this debauchery, a vision took place: the fingers of a man's hand appeared on the wall and wrote words in an unknown language. Belshazzar's fear reflects our own when it suddenly dawns on us that the activities of our life are in conflict with the very things we hold to be true. The conflict between good and evil within us is brought down to the level of our daily lives. The effect can be frightening: it is the realization of our shortcomings. Yet often, before the issues become clear, we feel a sense of unease, a feeling of dissatisfaction at the way our lives are going.

This vague feeling is Belshazzar's inability to read the words written upon the wall. They frightened him, but he did not know what they meant. Like us, he turned to the familiar, comforting voices which usually explained the unknown to him: the astrologers, the soothsayers, and the Chaldeans. These 'wise men' represent the thought patterns we have when our lives are disturbed: we look inwards to our usual justifications. Thus we blame others for our state of mind, or credit it to misfortune, without ever really going to the source of what is bothering us.

Belshazzar promised his soothsayers three distinct things:

"Whoever reads this writing, and tells me its interpretation, shall be clothed with purple and have a chain of gold around his neck; and he shall be the third ruler in the kingdom."

The angels of the celestial heaven wear crimson clothes (Divine Love and Wisdom 380, True Christian Religion 686) as an expression of their love to the Lord. Clothing signifies knowledge (Heaven and Hell 179, Arcana Coelestia 1073, 2576, 5319, 9212, 9216, 9952, 10536) so 'clothing of purple' represents knowledges about love to the Lord. But because Belshazzar is selfishness, the knowledge he offered represents re-establishing selfish love as the ruling principle in our minds. In addition to the purple garments, he offered chains of gold. As we have seen before, gold represents goodness from the Lord. But in this case, the 'goodness' originates in selfishness. The final promise is power. The characteristic of the love of self is the lust for power. Nebuchadnezzar extended his natural kingdom across the earth, as selfishness extends its power throughout our lives.

Unsurprisingly, the 'wise men' could not read the writing on the wall. When we are unhappy because of our selfishness, no thoughts from selfishness will set us straight. If we know that what we are doing is wrong, and yet make excuses for our behavior, we will find little or no comfort in these justifications—they are a part of the problem.

So the queen suggested to Belshazzar that he call Daniel. To convince him of Daniel's worth, she uses terms that describe the quality of a conscience formed from the truths of the Word. 'The Spirit of the Holy God' is the truth from the Lord (Apocalypse Explained 183), where conscience is formed. Divine truth in the mind brings spiritual light (True Christian Religion 40) giving first understanding, and then wisdom. Conscience draws its being from the Divine truths from the Lord. The Babylonian 'wise men' all represent the various thoughts of a selfish mind. As the conscience is formed, it begins to take precedence over these thoughts, until it rules. So a person regenerating intellectually thinks from truth, but may still act from selfishness.

The queen's pleas made an impact on Belshazzar, and Daniel was brought before him. The king offered Daniel the same gifts he offered his wise men and astrologers. Daniel, of course, could not accept these, in much the same way, years before, he had been unable to accept food from Nebuchadnezzar's table. To accept the garments of purple, chains of gold, and a position of power in the kingdom was meaningless to Daniel. He was already, after all, in a position of power. Conscience does not need to be bribed: it stands firm and alone in our minds.

Daniel began his interpretation of the Writing on the Wall with a brief history of Nebuchadnezzar, as a summary of the progression of selfishness. He began with the fact that Nebuchadnezzar received his kingdom of from God. In chapter 1, we are told that 'the Lord gave Jehoiakim into his hand.' This implies that not only was the Lord responsible for the siege of Jerusalem, but for all of Nebuchadnezzar's other victories. This verse reinforces that concept: Nebuchadnezzar's success was because of the Lord.

Daniel voiced the words of judgment eloquently: Belshazzar had not humbled his heart, he had lifted himself up against the Lord of heaven. He used the vessels of the Lord's temple to worship gods of silver and gold, bronze and iron, wood and stone, yet he does not know that the Lord holds his life in His hand.

These well-spoken words of judgment are as much an indictment on us as they were on Belshazzar. Often we know the truths of the Word, we wrestle with them in our minds, we allow them to direct our feelings, and yet we do nothing about them. Spiritual procrastination is one of life's greatest dangers. As long as we put off spiritual progress, and wallow in the comfort of selfishness, as long as we hang onto old prejudices and attitudes, and habitual thinking, we are using the Lord's Word as a way of worshiping false idols. What needs to change in us are our loves, our attitudes. As these change, our external behavior must be brought into alignment with them.

Having chastised Belshazzar, Daniel began to explain the writing on the wall. He began by stressing that the fingers that wrote 'were sent by Him,' meaning the 'Most High God' who gave Nebuchadnezzar his kingdom, majesty and glory. While Nebuchadnezzar had humbled himself before the Lord, Belshazzar had not. In the historical sense, it was important for Daniel to stress the relationship between what happened to Nebuchadnezzar and what would happen to Belshazzar.

The judgment, from the power of the Lord, lay in the words written on the wall: 'mene, mene, tekel, upharsin.' Four words in an unknown language that could only be interpreted by Daniel. Thus we see how our conscience, drawn as it is from the teachings of the Word, is the root of our resistance to evil.

Daniel begins by explaining 'mene' saying: 'God has numbered your kingdom and found it wanting.' To number means to know the quality of something. This is why Nebuchadnezzar besieged Jerusalem 'in the third year of the reign of Jehoiakim,' and dreamed of the great statue 'in the second year' of his own reign.

The word 'mene' means the process of self-examination. There is no indication why the word is repeated twice; perhaps it indicates the need for an examination of acts flowing from both our will and our understanding—our actions from an inner love for them, and actions from a sense of duty.

The third word on the wall is 'Tekel,' which Daniel told Belshazzar means: 'You have been weighed in the balances and found wanting.' When we examine ourselves, it is from truth: we judge how we compare to the truth. The next step is to assess our feelings. Thus 'one should be found wanting.'

Daniel interprets the final word of the four to mean 'your kingdom has been divided and given to the Medes and Persians.' This literally happened to Belshazzar, but in the internal sense, to divide means to disperse and expel (Apocalypse Explained 373, Arcana Coelestia 9093). This is the third stage of repentance: when a person has examined self, found one's self wanting, and is willing to change, the next step is to separate the evil from ourselves, and to expel it from our lives. It is only in this way that we can be cleansed of evil.

This is an indication of how our lives should progress: no man can serve two masters, the Lord said, we cannot serve God and mammon. We cannot serve self and be ruled by the conscience at the same time. One must increase and the other decrease. By giving Daniel these gifts in the face of the imminent end of his kingdom, Belshazzar shows us how the conscience must increase, while selfishness as the root of our evil must decrease.

Thus it happened that on that very night, Belshazzar, king of the Chaldeans, was slain, and Darius the Mede received the throne, being about sixty-two years old.

Swedenborg

Hlavní výklad ze Swedenborgových prací:

Arcana Coelestia 1326

Apocalypse Explained 587, 1029

Apocalypse Revealed 717

The Last Judgment 54

The Inner Meaning of the Prophets and Psalms 176

Scriptural Confirmations 4, 37


Další odkazy Swedenborga k této kapitole:

Arcana Coelestia 1183, 3079, 3104, 5223, 8932, 9093, 9818, ...

Apocalypse Revealed 313, 316, 364, 459, 913

Divine Love and Wisdom 383

The Lord 48

Heaven and Hell 365

True Christian Religion 156, 754


References from Swedenborg's unpublished works:

Apocalypse Explained 183, 220, 242, 373, 376, 453

Jiný komentář

  Příběhy:Hop to Similar Bible Verses

Genesis 41:15, 42

1 Samuel 17:26, 36

2 Kings 5:16, 24:13, 25:15, 28

2 Chronicles 32:25, 33:23, 36:23

Ezra 5:14

Esther 1:3, 10:3

Job 12:10

Psalms 115:4

Proverbs 21:2

Ecclesiastes 8:3

Isaiah 13:17, 21:5, 37:23, 47:11

Jeremiah 10:23, 25:12, 50:28, 43, 51:28, 31, 39

Ezekiel 28:3, 4, 31:10

Daniel 1:2, 6, 7, 17, 2:2, 4, 6, 25, 27, 32, 37, 39, 48, 4:4, 5, 6, 14, 19, 22, 26, 28, 5:7, 16, 6:4, 8:11, 20

Nahum 1:14

Acts of the Apostles 12:23, 17:25

Romans 1:21

Revelation 9:20

Word/Phrase Explanations

Nebukadnessar
Nebuchadnezzar was a powerful king of the Babylonian empire. His fiery furnace and his dreams of the great tree and of the great statue are...

sanoi
As with many common verbs, the meaning of “to say” in the Bible is highly dependent on context. Who is speaking? Who is hearing? What...

daniel
The book of Daniel follows after Ezekiel in the Old Testament. Daniel was a prophet during the early part of the captivity of the Jews...

kaldealaisten
Chaldea was a land lying along the Euphrates river near its mouth, south of Babylon, part of what is now southern Iraq. It was a...

Resources for parents and teachers

The items listed here are provided courtesy of our friends at the General Church of the New Jerusalem. You can search/browse their whole library by following this link.


 Belshazzar's Feast
A New Church Bible story explanation for teaching Sunday school. Includes lesson materials for Primary (3-8 years), Junior (9-11 years), Intermediate (12-14 years), Senior (15-17 years) and Adults.
Teaching Support | Ages over 3

 Belshazzar’s Feast
Worship Talk | Ages 7 - 14

 Belshazzar’s Feast (3-5 years)
Project | Ages 4 - 6

 Belshazzar’s Feast (6-8 years)
Project | Ages 7 - 10

 Belshazzar’s Feast (9-11 years)
Project | Ages 11 - 14

 Overview of Daniel: A Man of Conscience for ages 3-14
Overview of a series of scripted lessons for the first six chapters of the book of Daniel. Suitable for Sunday schools, families and classrooms. Levels A, B and C provide materials for ages 3-14.
Sunday School Lesson | Ages 3 - 14

Ze Swedenborgových děl

 

Apocalypse Explained # 183

Apocalypse Explained (Whitehead translation)      

Study this Passage

Přejděte do sekce / 1232  

← Předchozí   Další →

183. These things saith He that hath the seven spirits of God, signifies the Lord from whom are all the truths of heaven and of the church. This may appear from the fact that it is the Lord who is meant, because it is the Son of man who said these things, as well as those said to the angels of the other churches; and the Son of man is the Lord in respect to the Divine Human (see n. 63, 151). By "the seven spirits of God" all the truths of heaven and of the church are meant, because "the Spirit of God" in the Word signifies Divine truth proceeding from the Lord. "Spirit" is mentioned in many passages in the Word, and "spirit," when used in reference to man, signifies Divine truth received in the life, thus it signifies man's spiritual life; but in reference to the Lord, by "spirit" is meant the Divine that proceeds from Him, which is called by the general term Divine truth. But since few at this day know what is meant by "spirit" in the Word, I will first show by passages from the Word that "spirit," in reference to man, signifies Divine truth received in the life, thus man's spiritual life. But because there are two things that constitute man's spiritual life, namely, the good of love and the truth of faith, in many passages in the Word mention is made of "heart and spirit," and also of "heart and soul;" and by "heart" the good of love is signified, and by "spirit" the truth of faith; the latter is also signified by "soul," for this means in the Word man's spirit.

(Odkazy: Revelation 3:1; The Apocalypse Explained 63, The Apocalypse Explained 151)


[2] That "spirit," in reference to man, signifies truth received in the life, is clear from the following passages. In Ezekiel:

Make you a new heart and a new spirit; why will ye die, O house of Israel (Ezekiel 18:31).

In the same:

A new heart will I give you, and a new spirit will I give in the midst of you (Ezekiel 36:26).

And in David:

Create for me a clean heart, O God, and renew a steadfast spirit in the midst of me. The sacrifices of God are a broken spirit; a broken and contrite heart God doth not despise (Psalms 51:10, 17).

In these passages "heart" signifies the good of love, and "spirit" the truth of faith, from which man has spiritual life; for there are two things that make all of man's life, namely, good and truth; these two when united in man make his spiritual life.

(Odkazy: Psalms 51:10-12)


[3] As "heart" signifies good, and "spirit" truth, both received in the life, so "heart," in the contrary sense, signifies evil, and "spirit" falsity; for most expressions in the Word have also a contrary sense. In this sense "heart" and "spirit" are mentioned, in David:

A generation that doth not set its heart aright, neither is its spirit steadfast with God (Psalms 78:8).

And in Ezekiel:

Every heart shall melt, and every spirit shall faint (Ezekiel 21:7).

In Moses:

Jehovah hardened the spirit of the king of Heshbon, and confirmed his heart (Deuteronomy 2:30).

In Isaiah:

Conceive chaff, bring forth stubble; your spirit fire shall devour (Isaiah 33:11).

In Ezekiel:

Woe unto the foolish prophets that go away after their own spirit (Ezekiel 13:3).

In the same:

That which ascendeth upon your spirit shall never come to pass (Ezekiel 20:32).

[4] From this it is clear that the whole of man's life is meant by "heart and spirit;" and as his whole life refers itself to these two, namely, to good and truth, and in a spiritual sense to love and faith, so these two lives of man are meant by "heart and spirit." From this also it is that "heart and spirit" signify the will and the understanding of man; since these two faculties in man make all his life; nowhere else than in these has man life; and for the reason that the will is the receptacle of good and its love, or of evil and its love; and the understanding is the receptacle of truth and 1 its faith, or of falsity and its faith; and as has been said, all things with man refer themselves to good and truth, or to evil and falsity, and in a spiritual sense to love and faith (see The Doctrine of the New Jerusalem 28-35). In reference to man, "spirit" signifies truth or falsity, and man's life from one or the other; because by "spirit" is meant especially the spirit that is in man and that thinks, and it thinks 2 either from truths or from falsities. But as was said just above, there are two things that make the life of man, understanding and will; the life of the understanding is to think either from truths or from falsities, and the life of the will is to affect or inflame with love those things that the understanding thinks. These two lives of man correspond to the two lives of his body, which are the life of the respiration of the lungs, and the life of the pulse of the heart; it is by this correspondence that spirit and body with man are united (see above, n. 167; and in the work on Heaven and Hell 446-447).

(Odkazy: The Apocalypse Explained 167)


[5] Because of this correspondence the word that means spirit in the Hebrew, as well as in many other languages, means wind or breath; so also to expire [to breathe out] is expressed by the term "to give up the spirit [breath, or ghost];" and this also in the Word; as in David:

I gathered in 3 their spirit, he expired (Psalms 104:29).

In Ezekiel:

The Lord Jehovih said to the dry bones, Behold I bring spirit into you, that ye may live; and the Lord Jehovih said, From the four winds come, O spirit, and breathe into these slain; and the spirit came into them, and they revived (Ezekiel 37:5, 9-10).

In Revelation:

The two witnesses were slain by the beast that cometh up out of the abyss; but after the three days and a half the spirit of life from God entered into them, so that they stood upon their feet (Revelation 11:7, 11).

In Luke:

Jesus, taking the hand of the dead girl, called, saying, Maiden, arise. Therefore her spirit came again, and she rose up immediately (Luke 8:54-55).

[6] When these passages are understood it can be seen what "spirit" signifies, when predicated of man, in many places in the Word, of which I will cite only these. In John:

Except one be born of water and of the spirit he cannot enter into the kingdom of God. The wind bloweth where it listeth, and thou hearest the sound thereof, but knowest not whence it cometh and whither it goeth; so is everyone that is born of the spirit (John 3:5, 8).

The Lord breathed on the disciples, and said, Receive ye the Holy Spirit (John 20:22).

And in the book of Genesis:

Jehovah breathed into man's nostrils the breath of lives (Genesis 2:7);

besides other places.

(Odkazy: John 20:21-22)


[7] That "spirit," in the spiritual sense, signifies truth, and man's life therefrom, which is intelligence, is clear from the following passages. In John:

The hour cometh, and now is, when the true worshipers shall worship the Father in spirit and in truth (John 4:23).

In Daniel:

In him was an excellent spirit of knowledge and understanding. I have heard of thee that the spirit of God is in thee, and that light and understanding and excellent wisdom is found in thee (Daniel 5:12, 14).

In Moses:

Thou shalt speak to all the wise in heart, whom I have filled with the spirit of wisdom (Exodus 28:3).

In Luke:

John grew, and waxed strong in spirit (Luke 1:80).

And concerning the Lord:

The child Jesus grew, and waxed strong in spirit, and was filled with wisdom (Luke 2:40).

[8] When it is known what "spirit," in reference to man, signifies, it can be known what it signifies when predicated of Jehovah or the Lord, to whom are attributed all things that a man has, as face, eyes, ears, arms, hands, as also heart and soul, and so also a spirit, which in the Word is called "the Spirit of God," "the Spirit of Jehovah," "the Spirit of His nostrils," "the Spirit of His mouth," "the Spirit of truth," "the Spirit of holiness," and "the Holy Spirit." That "spirit" means Divine truth proceeding from the Lord is plain from many passages in the Word. Divine truth proceeding from the Lord is "the Spirit of God," because from it men have all their life; and those who receive that Divine truth in faith and life have heavenly life. That this is "the Spirit of God" the Lord Himself teaches. In John:

The words that I speak unto you are spirit and are life (John 6:63).

In Isaiah:

There went forth 4 a shoot out of the stock of Jesse; the spirit of Jehovah shall rest upon Him, the spirit of wisdom and intelligence, the spirit of counsel and of might (Isaiah 11:1, 2). In the same:

I have given My spirit unto Him: He shall bring forth judgment to the nations (Isaiah 42:1).

In the same:

He shall come like a flood; the spirit of Jehovah shall lift up a standard against Him (Isaiah 59:19).

In the same:

The spirit of the Lord Jehovih is upon me, therefore Jehovah hath anointed me to preach good tidings to the poor (Isaiah 61:1). In John:

He whom the Father hath sent speaketh the words of God, for not by measure hath God given the spirit (John 3:34).

These things are said of the Lord.

(Odkazy: Isaiah 11:1-2; John 16:13-14)


[9] That the Holy Spirit is Divine truth proceeding from the Lord can be seen in John:

I tell you the truth; it is expedient for you that I go away; for if I go not away the Comforter will not come unto you; but if I go away I will send Him unto you. When He, the Spirit of truth, is come, He shall guide you into all truth; He shall not speak from Himself, but He shall take of Mine, and shall declare it unto you (John 16:7, 13, 14).

That "the Comforter (Paraclete)" here is Divine truth proceeding from the Lord is plainly evident, for it is said that the Lord Himself spoke to them the "truth," and that, when He should go away, He would send the Comforter, the "Spirit of truth," who should "guide them into all truth," and that He would "not speak from Himself," but from the Lord. It is said "He shall take of Mine," because Divine truth proceeds from the Lord, and what proceeds is called "Mine;" for the Lord Himself is Divine love; and what proceeds from Him is Divine truth, thus it is His (see in the work on Heaven and Hell 139, 140, and the preceding numbers; and in The Doctrine of the New Jerusalem 307). "Being sent" and "sending" mean proceeding and going forth (see Arcana Coelestia., n. 2397, 4710, 6831, 10561); the same is meant here by "I will send Him to you." That "the Comforter" is the Holy Spirit is evident in John:

The Comforter, the Holy Spirit, He shall teach you all things (John 14:26).

(Odkazy: Heaven and Hell 139-140; John 16:13-14)


[10] In the same:

Jesus cried with a great voice, saying, If any man thirst, let him come unto Me, and drink. He that believeth on Me, as the Scripture saith, out of his belly shall flow rivers of living water. This He saith of the spirit which they that believe on Him were to receive; the Holy Spirit was not yet, because Jesus was not yet glorified (John 7:37-39).

It is clear from this that the Holy Spirit is Divine truth, proceeding from the Lord, which flows in with man, both immediately from the Lord Himself and mediately through angels and spirits; for the Lord says first, that "he who believes on Him, out of His belly shall flow rivers of living water," and then that "He spake this of the spirit which they were to receive;" for "water" in the spiritual sense, signifies truth, and "rivers of living water," Divine truth from the Lord in abundance; the like is therefore meant by "the spirit which they were to receive." (That "water" signifies truth," and "living water" Divine truth," see above, n. 71.) And as Divine truth proceeds from the glorified Human of the Lord and not immediately from the Divine Itself, for this was glorified in Itself from eternity, so it is here said, "the Holy Spirit was not yet, because Jesus was not yet glorified." That to "glorify" is to make Divine, and that the Lord fully glorified His Human, that is, made it Divine by His last temptation and victory on the cross, see The Doctrine of the New Jerusalem 293-295, 300-306).

(Odkazy: The Apocalypse Explained 71)


[11] It is greatly wondered at in heaven that the man of the church does not know that the Holy Spirit, which is Divine truth, proceeds from the Lord's Human, and not immediately from His Divine, when yet the doctrine received in the whole Christian world teaches that:

As is the Father so also is the Son, uncreate, infinite, eternal, omnipotent, God, Lord; neither of them first or last, nor greatest or least. Christ is God and man: God from the nature of the Father, and man from the nature of the mother; but although He is God and man, yet they are not two, but one Christ; He is one, but not by changing the Divine into the Human but the Divine took the Human to Itself. He is altogether one, not by a mingling of two natures, but He is a single person, because as body and soul are one man, so God and man is one Christ. (This from the Creed of Athanasius).

Now as the Divine and the Human of the Lord are not two, but a single person, and are united as soul and body, it may be known that the Divine which is called the Holy Spirit goes out and proceeds from His Divine through the Human, thus from the Divine Human; for nothing whatever can go forth from the body except from the soul through the body, since all the life of the body is from its soul. And since "As is the Father so is the Son, uncreate, infinite, eternal, omnipotent, God and Lord, and neither of them is first or last, nor greatest nor least," it follows that the proceeding Divine, which is called the Holy Spirit proceeds from the Divine Itself of the Lord through His Human, and not from another Divine that is called the Father; for the Lord teaches that the Father and He are one, and that the Father is in Him and He in the Father (see below, n. 200. But the reason why most of those in the Christian world think otherwise in their hearts, and thence believe otherwise, is, the angels said, because they think of the Lord's Human as separate from His Divine, although this is contrary to the doctrine which teaches that the Divine and the Human of the Lord are not two persons, but a single person, united as soul and body. That this should be the doctrine of the whole Christian world was provided by the Lord, because it is the essential of the church, and the essential of the salvation of all. But they have divided the Divine and the Human of the Lord into two natures, and have said that the Lord is God from the nature of the Father, and man from the nature of the mother, because they do not know that when the Lord fully glorified His Human He put off the human from the mother, and put on a Human from the Father (according to what is shown in The Doctrine of the New Jerusalem 295. That this distinction was made in a certain council by those who were there, for the pope's sake, that he might be acknowledged as the Lord's vicar, see Arcana Coelestia 4738).

(Odkazy: The Apocalypse Explained 200)


[12] That the "Spirit of God" is Divine truth, and thence spiritual life to the man who receives it, is further evident from these passages. In Micah:

I am full of power with the spirit of Jehovah and of judgment (Micah 3:8).

And in Isaiah:

I will pour out waters upon him that is thirsty, and streams upon the dry ground, and My spirit upon thy seed (Isaiah 44:3).

In that day shall Jehovah Zebaoth be for a spirit of judgment to him that sitteth in judgment, and for might to them (Isaiah 28:5-6.

In Ezekiel:

And ye shall know that I will put my spirit in you that ye may live (Ezekiel 37:14).

In Joel:

I will pour out My spirit upon all flesh, and upon the menservants and upon the maidservants (Joel 2:28).

In Revelation:

The testimony of Jesus is the spirit of prophecy (Revelation 19:10).

Since the "Spirit of God" signifies Divine truth, it is called:

The spirit of the mouth of Jehovah (Psalms 33:6);

The spirit of His lips (Isaiah 11:4);

The breath of God and the spirit of His nostrils (Lamentations 4:20; Psalms 18:16; Job 4:9).

In Matthew:

John said, I baptize you with water unto repentance; but He that cometh after me, He shall baptize you with the Holy Spirit and with fire (Matthew 3:11).

In the spiritual sense, "to baptize" signifies to regenerate; the "Holy Spirit" is Divine truth, and "fire" Divine good. (That to "baptize" signifies to regenerate, see above, n. 71; and that "fire" signifies the good of love, n. 68)

(Odkazy: Acts of the Apostles 4:9; Ezekiel 37:13-14; Joel 2:28-29; Psalms 18:15; The Apocalypse Explained 68, 71)


[13] From this it can now be seen what is meant by the words of the Lord to His disciples:

Go ye, baptize into the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Spirit (Matthew 28:19).

Here "the Father" is the Divine Itself, "the Son" is the Divine Human, and "the Holy Spirit" is the proceeding Divine which is Divine truth; thus there is one Divine, and yet there is a trine. That this is so the Lord teaches in John:

Henceforth ye know the Father, and have seen Him. He that seeth Me seeth the Father. I am in the Father, and the Father in Me (John 14:7, 9-10).

[14] Since the proceeding Divine, which is Divine truth, flows in with men immediately, as well as mediately through angels and spirits, it is believed that the Holy Spirit is a third person, distinct from the two called Father and Son. But I can affirm that no one in heaven knows any other Holy Divine than the Divine truth proceeding from the Lord. And since Divine truth is also communicated to men mediately through angels, it is said in David:

Jehovah God maketh His angels spirits (Psalms 104:1, 4).

These passages have been cited that it may be known that "the seven spirits" signify all the truths of heaven and of the church from the Lord. It is made still more manifest that "the seven spirits" are all the truths of heaven and of the church, from these passages in Revelation:

The seven lamps of fire burning before the throne are the seven spirits of God (Revelation 4:5).

And further:

In the midst of the elders a Lamb standing, having seven horns, and seven eyes, which are the seven spirits of God sent forth into all the earth (Revelation 5:6).

It is plain that the spirits here are not spirits, from the fact that the "lamps" and the "eyes of the Lamb" are called spirits. "Lamps" signify Divine truths, and "eyes" the understanding of truth; and when predicated of the Lord, His Divine wisdom and intelligence (see above, n. 152.

-----
Footnotes:

1.  The Latin has "or," but the context requires "and."

2.  The Latin for "thinks either" has "either thinks either."

3.  For "I gathered in" the Hebrew has "thou gatherest in. "

4.  For "there went forth," the Hebrew has, "There shall go forth," as found in Arcana Coelestia 2826, 9818; Apocalypse Revealed 46, 962.

-----

(Odkazy: Ezekiel 37:13-14; Joel 2:28-29; John 20:21-22; Psalms 51:10-12; Revelation 3:1; The Apocalypse Explained 152)

Přejděte do sekce / 1232  

← Předchozí   Další →

   Study this Passage
From Swedenborg's Works

References from Swedenborg's unpublished works:

Apocalypse Explained 181, 204, 230, 274, 318, 343, 665, 684, 831, 922

Other New Christian Commentary

Thanks to the Swedenborg Foundation for their permission to use this translation.


Přeložit: