Права вера и небитни лепи појмови

Nga Jared Buss (makinë e përkthyer në Srpski, Српски)
     
Jesus raises Jairus's daughter.

Када ствари крену наопако, било у нашим личним животима или у свету око нас, религија може почети да изгледа неважна. Или би можда било тачније рећи да почиње да се осећа као бескорисна нада. Осећам се као пртљаг који више немамо разлога да носимо. Верска учења могу почети да изгледају као бесмислени идеали, а верске праксе могу да се осећају узалудно. Могли бисмо да погледамо неред у нашим животима и кажемо: „Моји идеали нису спречили да се ово деси. Или бисмо могли видети трагедију и хаос на вестима и рећи: „Како ће одлазак у цркву ово променити?“

Али све ово размишљање је уназад. Религија није луксузни предмет. То није нешто чиме украшавамо своје животе да бисмо сведочили да живот иде сјајно. Није лепа ствар што радимо јер смо лепи људи. Ако је религија оно што треба да буде, онда постаје релевантнија што се више ствари распадају.

Најјаснији доказ за то је позната Господња изјава: „Нисам дошао да позовем праведнике, него грешнике на покајање“ (Mateju 9:13; Marka 2:17). Људи су тако лако занесени идејом да је религија за праведне људе, али Господ каже „није тако“. И добра ствар - јер где су уопште ови праведници? Он је дошао овде ради грешника. Он је дошао на земљу због људи који су правили неред у својим животима — не да им честита, већ да им помогне. Да их спасем.

Због тога има толико тешких учења у Речи. Господ нам говори како да водимо духовне битке — како да се клонимо зала које откривамо у себи. Ако очекујемо да религија буде леп украс за лепе људе, ова учења су потресна. Они су помало као курс прве помоћи. Ко жели да проводи време размишљајући о повредама? Да је живот само суботње поподне у фотељи, не би требало размишљати о таквим стварима. Када нешто крене наопако, вредност обуке прве помоћи пада на памет. Исто тако, ако верујемо да ништа није у реду ни са чим или било ким, тешко је разумети зашто Господ има толико тога да каже о покајању. Али ако је зло стварно, све има смисла. Од те лоше ствари Он покушава да нас спасе. Зато нам Он толико пута говори да нам је потребан — потребна нам је Његова моћ. „Чак ће се и млади онесвестити и уморити, а младићи ће потпуно пасти, а они који чекају на Господа обновиће своју снагу“ (Izaija 40:30, 31).

Ништа од овога не значи да би требало да имамо негативан поглед на живот. Реч није ту само да нас научи да су тешка времена стварна и да треба да будемо спасени. Порука Речи је да нам Господ може дати радост упркос тешким стварима – упркос злу – ако Му дозволимо. Он каже: „Зато сада имате тугу; али ћу те опет видети и срце ће твоје обрадовати, и радост твоју нико ти неће одузети“ (Jovan 16:22). То није само неки високолетећи идеал. То је много моћније од идеје да живот треба да буде леп. Ако је Господ „стваран“ када говори о тешким и болним стварима — о усамљености и губитку — онда је можда и „стваран“ када обећава да ће нас утешити.

Чини се да велики део света верује да је религија све више ирелевантна. Чини се да свет каже да нас религија није излечила ни од чега, тако да је то мртви терет којег људска раса може да избегне. Али ово је уназад. Учења Речи су релевантна јер је свету потребно исцељење. Ово исцељење није само нешто што можемо сами да тражимо – то је нешто што можемо да поделимо, ако имамо храбрости. Када то урадимо, не делимо срећни мали идеал. Не би требало да указујемо на религију као нешто што је само „занимљиво“. Говоримо о најстварнијим стварима у животу - о борби и тузи, и радости која ће их превазићи.