A Bíblia

 

Joshua 5:13-15 : Josué em Terra Santa

Estude

           |

13 And it came to pass, when Joshua was by Jericho, that he lifted up his eyes and looked, and, behold, there stood a man over against him with his sword drawn in his hand: and Joshua went unto him, and said unto him, Art thou for us, or for our adversaries?

14 And he said, Nay; but as captain of the host of the LORD am I now come. And Joshua fell on his face to the earth, and did worship, and said unto him, What saith my lord unto his servant?

15 And the captain of the LORD's host said unto Joshua, Loose thy shoe from off thy foot; for the place whereon thou standest is holy. And Joshua did so.

Comentário

 

Скините ципеле!

     

By New Christian Bible Study Staff (machine translated into Srpski, Српски)

From a Sakura picnic, Yoyogi park, Tokyo, March 2016.

У овој врло краткој причи у Књизи о Исусу Навином, поглавље 5, анђео се појављује Јошуи, близу Јерихона, и говори му да скине ципеле, јер стоји на светој земљи.

Постоји сличан, али познатији одломак у причи о Мојсију и запаљеном грму, у Izlazak 3:5, где Јехова заповеда Мојсију да се изује, опет зато што је на светом тлу.

Шта значе ове приче?

У обе приче постоји упозорење. Анђео који се суочи са Јосхуом то чини са извученим мачем. У Изласку гори грм и Јехова упозорава Мојсија: „Не приближавајте се овом месту“. Ова упозорења значе да Мојсије и касније Јошуа не смеју да наставе да размишљају о Божанском са само чулног нивоа. Уместо тога, они треба да приступе Божанском са својим унутрашњим умовима, кроз оно што воле и разумеју.

Обоје им је речено да скину ципеле. Зашто? Ципеле представљају најнижи, сензуални део нашег ума. Тај ниски, физички оријентисани део нашег ума може нам стати на пут способности да уздигнемо свој ум и почнемо јасно да размишљамо о духовним стварима.

То је занимљиво. Морамо бити у стању да уздигнемо свој ум да бисмо могли да примамо и размишљамо о духовним истинама, а такође их морамо живети кроз наше природне умове у природном свету. Морамо бити добри у коришћењу ове напетости између коте и уземљења.

Ако напредујемо у свом духовном размишљању и у проживљавању истина које знамо, постепено се преобликује и наш природни ум, тако да је способан да прими прилив и од Господа. Ево веза до два кључна одломка из дела Сведенборга која ово додатно објашњавају:

Арцана Цоелестиа 6843, и Арцана Цоелестиа 6844.