Istinska Kršćanska Religija #2

Study this Passage

        
/ 853  
  

2. Vjera Novog Neba i Nove Crkve, u njezinoj generalnoj formi, je ova: Gospod od vječnosti, Koji je Jehova, je došao na svijet da bi mogao pokoriti paklove i proslaviti Svoje Ljudsko; bez toga se ni jedan čovjek ne bi mogao spasiti; a spašeni su oni koji vjeruju u Njega.

[2] Za ovo se kaže kako je generalna forma vjere, a vjera u njezinoj generalnoj formi ulazi u sve njezine pojedinačne dijelove. Generalni je princip vjere da je Bog jedan u Bìti i u Osobi, u Kojem je Božansko Trojstvo, i da je On Gospod Bog Spasitelj Isus Krist. Generalni je princip vjere da se ni jedan čovjek ne bi mogao spasiti ukoliko Gospod nije došao na svijet. Generalni je princip vjere da je On došao na svijet kako bi od čovjeka otklonio paklove, što je i ostvario pobjedom u borbama protiv njih. On ih je na taj način svladao, povratio u stanje reda i pokornosti Sebi. Generalni je princip vjere kako je On došao na svijet da bi proslavio Svoje Ljudsko, koje je prisvojio u svijetu, to jest, da bi ga sjedinio sa izvornim Božanskim. Ovim sredstvima On drži paklove unutar reda te zauvijek pokornima Sebi. Kako ovo ne bi moglo biti učinjeno ukoliko nije dozvolio kušnjama da nasrću na Njegovo ljudsko, čak i onoj najekstremnijoj – muci Križa, On je stoga također i to izdržao. Ovo su generalni principi vjere u vezi s Gospodom.

[3] Generalna forma vjere s obzirom na čovjeka je da on treba vjerovati u Gospoda; jer vjerom u Njega omogućava sjedinjenje sa Njime, i posljedično tome spasenje. Vjerovati u Njega je imati pouzdanje kako On spašava; a kako nitko ne može imati to pouzdanje osim čovjeka koji živi dobar život, stoga se to također podrazumjeva pod vjerom u Njega. Ovo Gospod govori u Ivanu:

‘Ovo je volja Očeva, da svaki onaj koji vjeruje u Sina može imati život vječni.’ Ivan 6:40.

I na drugom mjestu:

‘Onaj koji vjeruje u Sina taj ima život vječni; ali onaj koji ne vjeruje u Sina taj neće vidjeti života vječnoga, već srdžba Božja prebiva u njemu.’ Ivan 3:36.

  
/ 853  
  
   Study this Passage
From Swedenborg's Works

Inbound References:

Istinska Kršćanska Religija 121, 344


   Parallel Passages:

Apocalypse Revealed 67

A Brief Exposition of New Church Doctrine 116

Doctrine of Faith 34

Last Judgment (Posthumous) 366


   Swedenborg Research Tools

Videos from the Swedenborg Foundation

The videos shown here are provided courtesy of our friends at the Swedenborg Foundation. You can find out more about them here: swedenborg.com.


The Spiritual Battles of Jesus Christ - Swedenborg and Life

Jesus’ inner struggles are documented in the Bible. Do they contain hidden spiritual messages we can all learn from? In this episode, host Curtis Childs guides us through 18th-century mystic Emanuel Swedenborg’s recorded explorations of the Divine to see if they can help bring the spiritual truths of Jesus’ internal battles to the surface.

Resources for parents and teachers

The items listed here are provided courtesy of our friends at the General Church of the New Jerusalem. You can search/browse their whole library at the New Church Vineyard website.


 New Church Faith
The New Church teaches that faith is both a matter of believing in the Lord and living a life of integrity.
Sunday School Lesson | Ages 11 - 17

 Prayers for Teens: Believe in Me
Activity | Ages 15 - 17


Many thanks to the Lord's New Church (www.lordsnewchurch.org) for the permission to use this translation on this site.


Translate: