5 Mosebok 18

Swedish (1917)

Studovat vnitřní smysl

← 5 Mosebok 17   5 Mosebok 19 →

1 De levitiska prästerna, hela Levi stam, skola ingen lott eller arvedel hava med det övriga Israel; av HE ENS eldsoffer och hans arvedel skola de hava sitt underhåll.

2 De skola icke hava någon arvedel bland sina bröder; Herren är deras arvedel, såsom han har sagt dem.

3 Och detta skall vara vad prästerna hava rätt att få av folket, av dem som offra ett slaktoffer, vare sig av fäkreaturen eller av småboskapen: man skall giva prästen bogen, käkstyckena och vommen.

4 Förstlingen av din säd, ditt vin och din olja, och förstlingen av dina fårs ull skall du giva honom.

5 Ty honom har Herren, din Gud, utvalt bland alla dina stammar, för att han och hans söner alltid skola stå och göra tjänst i Herrens namn.

6 Och om leviten vill komma från någon av dina städer, inom vilken han vistas någonstädes i Israel, så må det stå honom fritt att komma, såsom honom lyster, till den plats som Herren utväljer,

7 och han må då göra tjänst i HE ENS, sin Guds, namn, likasom alla hans bröder, leviterna, som stå där inför HE ENS ansikte.

8 De skola alla hava lika mycket till sitt underhåll, oberäknat vad någon kan äga genom försäljning av sitt fädernearv.

9 När du kommer in i det land som HE EN, din Gud, vill giva dig, skall du icke lära dig att göra efter hedningarnas styggelser.

10 Hos dig må icke finnas någon som låter sin son eller dotter gå genom eld, eller som befattar sig med trolldom eller teckentydning eller svartkonst eller häxeri,

11 ingen som förehar besvärjelsekonster, ingen som frågar andar, eller som är en spåman, eller som söker råd hos de döda.

12 Ty en styggelse för Herren är var och en som gör sådant, och för sådana styggelsers skull fördriver HE EN, din Gud, dem för dig.

13 Du skall vara ostrafflig inför HE EN, din Gud.

14 Hedningarna som du nu fördriver lyssna väl till sådana som öva teckentydning och trolldom, men dig har HE EN, din Gud, icke tillstatt sådant.

15 En profet bland ditt folk, av dina bröder, en som är mig lik, skall HE EN, din Gud, låta uppstå åt dig; honom skolen I lyssna till.

16 Det skall bliva alldeles såsom du begärde av HE EN, din Gud, vid Horeb, den dag då I voren där församlade och du sade: »Låt mig icke vidare höra HE ENS, min Guds, röst, och låt mig slippa att längre se denna stora eld, på det att jag icke må dö.»

17 Och HE EN sade till mig: »De hava rätt i vad de hava talat.

18 En profet skall jag låta uppstå åt dem bland deras bröder, en som är dig lik, och jag skall lägga mina ord i hans mun, och han skall tala till dem allt vad jag bjuder honom.

19 Och om någon icke lyssnar till mina ord, de ord han talar i mitt namn, så skall jag själv utkräva det av honom.

20 Men den profet som är så förmäten, att han i mitt namn talar vad jag icke har bjudit honom tala, eller som talar i andra gudars namn, den profeten skall dö.

21 Och om du säger vid dig själv: 'Huru skola vi känna igen det som icke är talat av HE EN?',

22 så må du veta: när profeten talar i HE ENS namn, och det som han har talat icke sker och icke inträffar, då är detta något som HE EN icke har talat; i förmätenhet har då profeten talat det; du skall icke frukta för honom.»

← 5 Mosebok 17   5 Mosebok 19 →
Studovat vnitřní smysl

Komentář k této kapitole:

Příběhy:

Vysvětlení nebo odkazy ze Swedenborgových prací:

Arcana Coelestia 934, 2360, 2534, 3698, 6148, 9188, 9223 ...

Apocalypse Revealed 8, 462, 468, 623

The Lord 15

Life 15

True Christianity 129

Ukázat odkazy z nepublikovaných děl Swedenborga
Přeložit:
Sdílet: